Hur ser en företagare ut?

Förra veckan kontaktade Angeli Sjöström Hederberg oss på Sportkullan. Hon skriver på en bok om att vara förälder och företagare – en driven föräldraprenör. Ett synnerligen intressant projekt – för hur ser bilden av en företagare respektive förälder ut? Stämmer de bilderna överens med verkligheten? Går det att vara båda två, samtidigt, på ett vettigt och fungerande sätt?

Min bild av en företagare har varit och är till viss del än, en driven medelålders man i kostym med fast handslag som vet vad han vill och får alla att följa hans väg. En företagare går upp tidigt, lägger sig sent och jobbar alltid.

Jag är företagare. Jag är en 34-årig kvinna i jeans och, förhoppnings, ren tröja, som vill allt möjligt men inte alltid kan precisera vart jag är på väg. Jag jobbar visserligen vansinnigt mycket ibland men jag har på senare tid börjat fråga mig om det verkligen är nödvändigt.

Målbilden som förälder är att vara en närvarande, stöttande, bakande, städande vuxen som med en ängels tålamod kryssar sig igenom barnens alla möjliga trotsåldrar och kreativt hittar på nya pyssel att göra tillsammans med barnen.

Jag är förälder. En just nu inte så närvarande, relativt stöttande, väldigt kärleksfull, otålig, aldrig bakande, sällan städande förälder som blir tokig på lilla M:s krångel och trots. Jag är förälder och företagare. Men inte tusan passar jag in i de bilderna som jag själv och samhället runt mig har målat upp.

Angeli Sjöström Hederberg har i dag intervjuat mig för det här bokprojektet. Att ställas inför de här stora och så personliga frågorna är fantastiskt spännande. Angeli berättar att många har precis samma bild av en företagare som jag har. Ändå har hon hittills, av alla de hon har intervjuat inte träffat på en enda människa som passar in i den mallen. Vi är inte ens i närheten.

Lilla M har från början fått följa mig på diverse företagsmöten, inte så mycket för att det inte fanns en annan lösning, men, förstår jag nu, kanske mest för att jag någonstans ville förändra bilden av hur en företagare och en förälder kan vara. Det är det den här boken som Angeli Sjöström Hederberg skriver på också kan göra. Förändra och förnya. Visa på att man kan vara både företagare och förälder på så många olika sätt. Min förhoppning är att bilden av en företagare blir mer mänsklig. Att man kan vara företagare OCH förälder. Samtidigt. Och att det ena inte utesluter det andra.

Boken släpps på bokmässan i september 2015.

Må väl! /Marie

PS. I dag fyller vår trollunge 3 år. Det betyder att jag firar 3 år som ”föräldraprenör”. Det gör jag med lite mindre jobb och lite mer lugn. Vägen mot ett mänskligare företagarliv börjar i dag. DS

Lilla M på företagarfrukostmöte 6 månader gammal.

Lilla M på företagarfrukostmöte 6 månader gammal.

Annonser

2 thoughts on “Hur ser en företagare ut?

  1. Ping: Så ser en företagare ut | Sportkullan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s